Börje Salming ALS-stiftelse inrättar ett vetenskapligt råd

March 1, 2023
ulf hedin framför kameran iklädd cardigan

Börje Salming ALS-stiftelse har inrättat ett vetenskapligt råd, som kommer att stötta stiftelsen med sakkunniga bedömningar av ansökningar inför utdelning av forskningsanslag.

– Vi är stolta över att så välrenommerade personer har valt att ingå i stiftelsens vetenskapliga råd. De kommer att hjälpa oss vid kommande urval av forskningsprojekt för stöd från stiftelsen i kampen mot ALS, säger Ulf Hedin, professor kärlkirurgi och överläkare Karolinska Institutet samt forskningssamordnare Börje Salming ALS-stiftelse.

Stiftelsen planerar att öppna för att ta emot forskningsansökningar redan under det första verksamhetsåret.

– Det var Börje Salmings och familjen Salmings tydliga önskan att stiftelsen ska bidra med forskning som kan komma att lösa ALS-gåtan och vi är glada att vi redan i år kommer att dela ut forskningsbidrag.

Det vetenskapliga rådet består av:

Maria Eriksdotter professor i geriatrik vid Karolinska Institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. Maria Eriksdotters forskning fokuserar på behandling av Alzheimers sjukdom och hon är grundare och föreståndare för det svenska kvalitetsregistret för kognitiva/demenssjukdomar, SveDem.

Bo Norrving seniorprofessor i neurologi vid Lunds universitet. Bo Norrving är en ledande hjärnforskare med många pionjärinsatser och är medlem i WHO:s strategiska rådgivningsgrupp för non-communicable diseases, svensk representant i World Federation of Neurology samt har varit president för World Stroke Organization.

Dorota Religa professor i geriatrik vid Karolinska Institutet, överläkare och biträdande avdelningschef i klinisk geriatrik vid Karolinska Universitetssjukhuset. Dorota Religas forskning fokuserar på patienters skörhet vid demenssjukdomar och åldrande och sitter i styrelsen för Svensk Geriatrisk förening och är medlem i Expertrådet för äldres hälsa.

Elias Johansson docent och specialistläkare i neurologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborg. Elias Johansson leder en multidisciplinär forskargrupp inom strokeområdet.

Per Wester professor och överläkare i medicin vid Umeå universitet och Karolinska Institutet, Danderyds sjukhus. Per Wester har disputerat inom området demenssjukdomar och under har de senaste åren fokuserat på strokeforskning med studier inom diagnostik och preventiv behandling.

Fredrik Piehl professor i neurologi vid Karolinska Institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. Fredrik Piehl arbetar kliniskt med ALS-patienter och forskar om inflammation och neurodegeneration vid sjukdomar i centrala nervsystemet med fokus på multipel skleros, MS.

Under våren kommer mer information om när portalen för att lämna in forskningsansökningar öppnar, samt om processen för urval och tilldelning.

Ulf Hedin, forskningssamordnare Börje Salming ALS-stiftelse. Foto: Pär Olsson

Elisabeth Nore
March 1, 2023

Mar 01, 2023

Fler nyheter

Det senaste från stiftelsen och forskning inom ALS

Valter Skarsgård, Teresa och Anders Salming och Peter Forsberg tillsammans med Brendan Shanahan och Mike Ferriman Toronto Maple Leafs.

Feb 26, 2024

February 26, 2024

Stiftelsens möten med NHL, NHLPA och NHL Alumni under All-Star i Toronto

Valter Skarsgård, Teresa och Anders Salming och Peter Forsberg under All-Stars i Toronto.

Jan 29, 2024

January 29, 2024

Sounds of Emotions och turnén våren 2024

Sounds of Emotions planerade en turné till flera svenska städer under hösten 2023.

Anders Jansson, vd ratsit

Dec 12, 2023

December 12, 2023

Ratsit stödjer Börje Salming ALS-stiftelse

När barndomsvännen Roger fick diagnosen ALS påverkades han starkt och ville hjälpa till.

Amongst expansive red sands and spectacular sandstone rock formations, Hisma Desert – NEOM, Saudi Arabia | The NEOM Nature Reserve region is being designed to deliver protection and restoration of biodiversity across 95% of NEOM.by NEOM
Forskning

Lovande ansökningar om forskningsanslag till Börje Salming ALS-stiftelse

I början av september genomfördes Minnesgolfen på Ågesta golfklubb. Nytt för i år är samarbetet...

"Jigsaw"by Marek Piwnicki
Forskning

Lovande ansökningar om forskningsanslag till Börje Salming ALS-stiftelse

I början av september genomfördes Minnesgolfen på Ågesta golfklubb. Nytt för i år är samarbetet...

Hisma Desert – NEOM, Saudi Arabiaby NEOM
Forskning

Lovande ansökningar om forskningsanslag till Börje Salming ALS-stiftelse

I början av september genomfördes Minnesgolfen på Ågesta golfklubb. Nytt för i år är samarbetet...

Hjälp oss att hjälpa - Börje Salming ALS-stiftelse bidrar till att hitta en botande behandling av ALS

Hör av dig till oss så pratar vi om upplägget.

Du fyller sedan i ett formulär som du får från oss där du beskriver din aktivitet och vad den kan tänkas innebära.