Kändishockey i Mariefred

January 16, 2023
mikael samulsson med sina vänner på isen

Under trettondagshelgen arrangerade IFK Mariefred tillsammans med Mikael Samuelsson en hockeymatch till förmån för Börje Salming ALS-stiftelse.

Mikael Samuelsson, fd NHL-proffs, teamade ihop med sina gamla hockeykompisar och mötte välkända profiler från Mariefred IFK

– För mig har Börje alltid varit en stor förebild, både som hockeyspelare och människa och det kändes självklart att samla gänget för att spela för Börje. Dessutom var det extra kul att min son William var med och spelade, säger Mikael Samuelsson.

Råttan som coach

Rolf Råttan Edberg, mångårig hockeylegendar och anhörigambassadör i Börje Salming ALS-stiftelse, var på plats för att coacha Mikaels Samuelssons lag.

– Micke hade styrt upp allt så min roll var ganska enkel, men jag var med i omklädningsrummet och presenterade mig och stiftelsen, säger Rolf Edberg.

Rolf Edbergs fru, Ulla-Karin, dog i ALS för fyra år sedan och både under sjukdomen och senare har Rolf och hans familj engagerat sig och samlat in pengar till forskning och till stöd för anhöriga.

– Jag blev väldigt rörd över Mariefreds initiativ, både den inledande marschen som vi genomförde från torget till arenan och sedan matchen var väldigt fint arrangerad. Det här betyder mycket för alla som på något sätt är drabbade, säger Rolf Edberg.

Behovet av forskning

Innan matchen startade berättade Caroline Ingre, Börje Salmings läkare, om sjukdomen ALS och behovet av medel till forskning och stöd till anhöriga.

Anders Steiner, arrangör i IFK Mariefreds hockeysektion, menar att det var självklart att det var just Börje Salming ALS-stiftelse som skulle vara i fokus.

– Börje är kungen av hockey och Mariefred är en del av Hockeysverige. Dessutom har Mikael Samuelsson varit lagkamrat med Nicklas Lidström som sitter i stiftelsens styrelse, så det finns många kopplingar, säger Anders Steiner.

Salmingklubba från OS i Turin

Till förmån för stiftelsen skänkte Mikael Samuelsson en Salmingklubba som han spelade med under OS i Turin 2006. Klubban auktionerades ut och slutsumman hamnade på 25 000. Tillsammans med övriga intäkter under dagen bidrar IFK Mariefred med 50 000 kronor till Börje Salming ALS-stiftelse.

– Det var fantastiskt att se min hemstad Mariefred fyllas med stora spelare och även med stora känslor. Börje berör alla och att det finns klubbar och spelare som ställer upp och ger tillbaka till Börje är fint att se, säger Peter Forsberg, vice ordförande Svenska Ishockeyförbundet och styrelseledamot Börje Salming ALS-stiftelse.

Mikael Samuelsson tillsammans med Jonathan Ericsson, Mattias Beck, Robert Carlsson, Frans Nielsen och Jonathan Hedström. Foto: Boggi Svensson Freij
Elisabeth Nore
January 16, 2023

Jan 16, 2023

Fler nyheter

Det senaste från stiftelsen och forskning inom ALS

Börje Salming gör ett hjärta med händerna

Apr 23, 2024

April 23, 2024

Börje Salming ALS-stiftelse startar initiativet Ge tillbaka för att stötta anhöriga

Initiativet Ge tillbaka innebär att stiftelsen arrangerar mötesplatser för anhöriga.

Mar 12, 2024

March 12, 2024

Behind my heaven samlar in pengar till ALS-forskning

Fredrik Lööf släpper en låt till förmån för forskning.

Henric von Zweigbergk på jobbet under Eurovision 2016

Mar 05, 2024

March 5, 2024

Henric von Zweigbergk är ambassadör Börje Salming ALS-stiftelse

Nu ansluter Henric som ambassadör för Börje Salming ALS-stiftelse.

Amongst expansive red sands and spectacular sandstone rock formations, Hisma Desert – NEOM, Saudi Arabia | The NEOM Nature Reserve region is being designed to deliver protection and restoration of biodiversity across 95% of NEOM.by NEOM
Forskning

Lovande ansökningar om forskningsanslag till Börje Salming ALS-stiftelse

I början av september genomfördes Minnesgolfen på Ågesta golfklubb. Nytt för i år är samarbetet...

"Jigsaw"by Marek Piwnicki
Forskning

Lovande ansökningar om forskningsanslag till Börje Salming ALS-stiftelse

I början av september genomfördes Minnesgolfen på Ågesta golfklubb. Nytt för i år är samarbetet...

Hisma Desert – NEOM, Saudi Arabiaby NEOM
Forskning

Lovande ansökningar om forskningsanslag till Börje Salming ALS-stiftelse

I början av september genomfördes Minnesgolfen på Ågesta golfklubb. Nytt för i år är samarbetet...

Hjälp oss att hjälpa - Börje Salming ALS-stiftelse bidrar till att hitta en botande behandling av ALS

Hör av dig till oss så pratar vi om upplägget.

Du fyller sedan i ett formulär som du får från oss där du beskriver din aktivitet och vad den kan tänkas innebära.