Biografi

Börje Salming, född den 17 april 1951 i Kiruna, är en av Sveriges mest framstående ishockeyspelare genom tiderna. Han betraktas som en pionjär inom svensk ishockey och anses vara en av de första europeiska spelarna som slog sig in och gjorde avtryck i den nordamerikanska National Hockey League (NHL).Börje Salming: En Livsberättelse

Börje Salming, född den 17 april 1951 i Kiruna, Sverige, är en av de mest ikoniska och respekterade ishockeyspelarna som någonsin har kommit från Sverige. Hans livsresa har varit fylld av triumfer, utmaningar och en passion för ishockey som har gjort honom till en legendarisk figur inom sportvärlden.

 

Uppväxt i Kiruna:

Börje Salming föddes och växte upp i den pittoreska gruvstaden Kiruna, som ligger långt uppe i norra Sverige. Han visade tidigt intresse för ishockey och började spela på de frusna sjöarna i Kiruna med sina vänner. Hans hängivenhet till sporten gjorde snabbt att han märktes av lokala tränare och blev en del av stadens ungdomslag.

Stig och Börje Salming

 

Genombrott i Sverige:

Börje Salming gjorde sitt genombrott som ishockeyspelare i Sverige när han spelade för Kiruna AIF. Hans otroliga skicklighet som back och hans fysiska närvaro på isen imponerade på tränare och scouter. Han blev snabbt känd för sitt hårda arbete, och det dröjde inte länge innan han fick chansen att representera Sveriges landslag.

 

NHL-äventyret:

År 1973 lämnade Börje Salming Sverige och flyttade till Nordamerika för att spela i NHL. Han skrev kontrakt med Toronto Maple Leafs och blev den första svensken att spela i NHL. Salming var en pionjär och banbrytare i NHL, där han stod som försvarsspelare i över 1 100 matcher. Han var känd för sin tuffhet, skicklighet och förmåga att bidra både offensivt och defensivt.

 

Internationell framgång:

Börje Salming representerade Sverige i ett flertal internationella turneringar, inklusive Olympiska spel och världsmästerskap. Han var en viktig del av det svenska landslaget och bidrog till flera framgångar,inklusive VM-guld 1987.

 

Efter karriären:

Efter sin imponerande ishockeykarriär fortsatte Börje Salming att vara involverad i sporten som tränare och mentor för unga spelare. Han har även ägnat tid åt välgörenhetsarbete och samhällsengagemang.

Börje Salmings liv har varit en inspirerande resa från de snötäckta gatorna i Kiruna till de stora arenorna i NHL och internationell ishockey. Han har alltid varit en symbol för hårt arbete, beslutsamhet och passion för sporten. Hans bidrag till svensk och internationell ishockey kommer att bli ihågkommen i många generationer framöver.

Pappa Börje hjälper sin dotter Teresa att snöra på skridskorna. Foto: Privat

Ta fighten mot ALS - Låt oss använda vår gemensamma kraft.